EO-ROFORMON va dezvolta un sistem prototip pentru monitorizarea și prognoza evoluției fondului forestier bazat pe integrarea de date în situ și teledetecție. Imaginile satelitare vor fi calibrate cu date de teren obținute utilizând scanare laser terestră, evitându-se astfel una dintre principalele critici aduse rețelei ICP-Forests, și anume coerența evaluărilor de teren. Proiectul se va concentra pe evaluarea indicatorilor forestieri legați de stare de sănătate (defolierea) și degradarea (exploatare forestieră, doborâturi de vânt, incendii) pădurilor. Proiectul va diferenția fenomenul de defoliere (cauzat de factori biotici și abiotici) de cel de degradare (cauzat de activitățile de exploatare forestieră) utilizând dimensiunea temporală a semnalului înregistrat de senzori optici și/sau radar. Astfel, vor deveni disponibile informații spațiale cu privire la starea pădurilor și exploatările forestiere (intensitatea și cronologie).
De asemenea, proiectul va dezvolta modele de prognoza adaptate la condițiile forestiere din Romania, pentru studiul evoluției fondului forestier utilizând informații cu privire la trecutul istoric și situația prezentă a stării pădurilor, practicile de management forestier, precum și regimul perturbărilor naturale și antropice. Acest obiectiv va fi atins prin modelare peisajului forestier folosind modele specifice (ex:. LANDIS-II). LANDIS-II va fi calibrat cu ecuații alometrice specifice speciilor principale prezente în Romania, regimuri de perturbări, precum și tipurile de gestiune forestieră întâlnite în România.
EO-ROFORMON se va adresa întregului sistem de decizie (date-informații-decizie) a procesului de monitorizare a ecosistemelor forestiere, făcând progrese semnificative dincolo de stadiul actual al cunoștințelor, folosind metode noi din domeniul Geospațial. Obiectivele specifice alre proiectul sunt: